Без депресия след хранене

Кафето, приемано в умерени дози, се оказва изключителен стимулатор за ума, бодростта и концентрацията. Много изследвания показват, че кофеинът повишава пъргавостта, намалява умората. Това малко количество кофеин може да се противопостави дори и на душевната депресия.

Много хора инстинктивно завършват храненето си с кафе. Има доказателства, че това е самопредписано естествено средство срещу леността, която ни обзема след хранене. Между другото, организмът изразходва най-много енергия когато храносмила храната, повече дори и от спортни, физически занимания. Да се чувстваш подтиснат след хранене е  често срещано явление при хората. По време на експеримент  на всички след хранене им се доспивало, не се чувствали бодри, не мислили добре, липсвала им енергия. Освен това били и по-склонни да допускат грешки при решаване на задачи изискващи по-продължително  внимание. Кафето с кофеин успявало да се пребори с всички тези симптоми. Онези, които го пиели след обеда, можели много по-дълго да останат концентрирани.

КОФЕИНОВОТО ПРИСТРАСТЯВАНЕ

Ако употребявате кофеин с кафето, чая, безалкохолните и др. – като освежител на мозъка, трябва да знаете,че съществува голяма вероятност да се пристрастите към него. И макар ,че привикването може да бъде умерено и безвредно, -ниска цена, която плащаме за ползата от него -при някои хора то може да има разрушителни последици, да доведе до свръхконсумация на кофеин с някои лоши последици за ума, настроението и тялото.

Изследвания показват, че кофеинът предизвиква класическите и физическите признаци на привикване. То ви кара да се чувствате добре, когато го пиете и зле, когато не го пиете. Кофеинът определено действа ,,активизиращо”. Рязкото лишаване от кофеин  вероятно ще доведе до летаргия, главоболие, сънливост, депресия за няколко дни или седмица.Това са признаци на привикване.

 Да разберете дали сте пристрастени към кафето е лесно. Избягвайте източниците на кофеин -кафе, чай, безалкохолни – за няколко дни и проверете дали ще се почувствате уморени, с главоболие, немотивирани, потиснати. Главоболието и умората са класически признаци на отнемането на кофеиновия глад.

Обикновено е достатъчно една чаша сутрин, може и една следобед ,за да дадете на мозъка си повече енергия.

Големите кофеинови дози представляват погрешни опити да си добавите  повече енергия, концентрация или внимание и могат да предизвикат треперене, нетърпение,  безпокойство, напрегнатост, безсъние.

 Всеки има различен праг на поносимост и трябва да си намери точната доза,подходяща за неговия организъм, като не минава здравословната граница.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *