Вегетарианска диета

Вегетарианството е диета, която избягва консумацията на месо- месо, риба, дивеч. Има 3 различни подхода вегетарианска диета.

*Веганизъм- тук се избягват абсолютно всички видове продукти от животински произход- месо, мляко, млечни, яйца, ( мед.) Някои дори избягват дрехи, козметика, кожени изделия.

*Ово-Лакто вегетарианство- тук се приемат някои животинкси продукти като мляко и яйца (такива, които не са получени чрез кръвополитие над животното)

*Лакто вегетарианство- тук се възприемат млякото и неговите производни.

Често пъти вегетариански начин на хранене се започва в резултат на индивидуален идеологичен избор. Има два вида мотивация: ориентирана към здравето и морална (религиозна, етична). Според моралната гледна точка не е правилно да се избиват животни и да биват изяждани.

От здравословна гледна точка прекомерната консумация на животински белтъчини може да довевде до редица здравословни проблеми. Според това схващаме организмът не е пригоден да преработва такива храни. Зъбите са ни предназначени за дъвчене, а не за разкъсване. червата са ни твърде дълги,  месото се разлага, преминавайки бавно по тях,  предизвикава лош дъх, храносмилателни проблеми, отделяне на токсини и др. болести.

Популярно е схващането, че хората, които са вегетарианци са по-духовни, миролюбиви, по-спокойни (монаси, йоги ). Докато хранещите с месо са по-агресивни (войниците са се хранили основно с месо). До колко тази теория е вярна е друг въпрос. Хитлер също е бил вегетарианец.

Някои хора са вегетарианци по природа, практически от раждането си. За тях самото месо е непроятно като мирис, вкус, дори само като мисъл. Те се повлияват много добре на вегетариански режим. От друга страна има хора, които не могат да следват вегетариански режим- действа им депресиращо, губят телесно тегло, коста им опада, обриви по тялото, липса на енергия, поява на силно желание за консумация на месо. Има и такива, които периодично влизат и излизат от вегетариански режим и са в отлично здраве.

Липса на витамин B12 в организма при вегетариаснката диета

Вегетариаснкия начин на хранене, който се основава на приемане на определени количества сурови ядки, зеленчуци, семена, готвени зеленчуци, картофи и по-рядко зърнени храни и никаква консумация на животински продукти наистина води до липса на втамин B 12 в организма. Ако заедно с нея се приемат захар и мед това може да доведе до деминерализиране и отслабване на организма.

Когато вегетарианската диета се основава на пълнозърнести храни, бобови растения като основни източници на храна тогава организмъ се снабдява с почвече витамин B12.

Ако вие сте веганист и често чувствате ниски нива на енергия, направете изследвания за витамин B 12 в кръвта.

 

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *