Витамини и минерали на таблетки или под натурална форма?

Витамините са органични вещества, които се намират във всички растителни и животински храни. Те са необходими, за да протичат нормално процеси на метаболизма на белтъчнините, мазнините и въглехидратите, образуването на тъканите на тялото и за енергийния обмен на клетката. Повечето витамини се получават от храната. (някои се получават в кожата при наличие на слънчева светлина- витамин D, други чрез синтезирането им от бактерии в червата- предимно витамини от групата B)

 

ВИТАМИНИТЕ са необходими в съвсем малки количества- около една осма чаена лъжичка дневно от всички взети заедно. Липсата им в храна води до сериозни заболявания и недостиг в организма, също и в нарушения на апетита, спиране на растежа и др.

 

МИНЕРАЛИТЕ (желязо, магнезий, калций, натрий, цинк, калий и др.) също са необходими за метаболизма. Според някои изследвания те не могат да се синтезират в организма сами  и трябва да се приемат от външни източници. Минералите са важни за алкално-киселинния баланс, активността на нервната система, кислорода и т.н. Лиспата им води до заболявания като анемия, по-слаба издръжливост на костите и др.

Витамини и минерали на таблетки или под натурална форма?

Природата е измислила всяка натурална, растителна храна като една система в която се съдърат множество хранителни вечества. Природата е съзадала човек да може да дъвчи, преглъща и смила храната, да я асимилира с всичките и хранителни вещества.

 

Ако, да речем, приемем вместо червена чушка, витамни А на хранителна добавка поставен в хапче, заедно с нишесте и го преглътнем, системата на нашият организъм ще бъде изненадана. За нея не е обичайно да метаболизира само един единствен елемент. Тя се пита: ”Къде са всички останали?” Установено е, че витамините от B-комплекс (B6, B12 и др.) са взаимносвързани. Ако се приеме един от тях в организма се увеличава потребността от наличие и на всички останали или казано по друг начин, при взимане на таблетка на витамин B6  се получава недостиг на витамини B 6,12  и др. (по-големите количесва на B6, трябва да се уравновесят с по-големи количества и от B 1, 2, 12  и др.) Когато тялото усети недостига, то посяга към друго нещо, за да уравносвеси собствената си система.

Ако изпиете хапчето витамин A, вместо да изядете червената чушка организмът ви цял ден ще търси останалата част от чушката.

Ако се предозират витамините и минералите тялото най-вероятно ще се опита да изхвърли излишъците чрез бъбреци, черва, черен дроб, кожа.

И все пак много изследвания са показали, че витамините и минералите под формата на хранителна добавка, приемани при реална нужда и в оптимални количества, могат да попълнят някои дефиците при здравословни проблеми.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *