Витамини и минерали!

Витамините и минералите

са необходими в много по-малки количества  на организма от колкото мазнините, протеините или въглехидратие, но не са  по-малко нужни от тях. Тези ,,микронутриенти” регулират милиарди жизненоважни функции във вашето тяло във всяка секунда от живота ви. Те правят това като активират веществата наречени ,,ензими”, които организират всички процеси в тялото ви. Например веднага щом изядете, нещо ензимите започват да работят за разграждането на храната, така че да можете да я усвоите, след това различни видове ензими ще се заемат с оползотворяването на хранителните вещества в храната, за да я превърнат в енергия, да възстановят кожата,  да накарат косата да расте и т.н. Всеки витамин и минерал е необходим, за да може да се случи това- в противен случай храната просто би стояла в стомаха без да прави нищо. Ако страдате от недостиг тялото ви няма да  да може да работи толкова ефикасно, колкото би могло.

ВИТАМИНИТЕ

Един от най-важните принципи в храненето е разнообразието. Това означава да  се приемат различни храни – както от животински, така и от растителен произход, за да се получат необходимите за организма вещества. Витамините са жизненоважни органични съединения. Те се делят най-общо на водноразтворими(  B1, B2, B6, B12, C, PP,фолиева киселина, биотонин, пантеонова киселина ), липодно или мастноразтворими витамин (A , D, E, K )

 

Витамините са необходими, за да запазватват равновесието на хормоните, да се произвежда енергия, да се повишава имунната система, да правят кожата здрава и да предпазват артериите, жизненоважни са за мозъка, нервната система и всеки един процес в тялото.

Витамините А, C, Е са антиоксиданти: забавят процеса на стареене и предпазват тялото от рак, сърдечни заболявания замърсявания. Витамините (банани, авокадо, бяло пилешко месо, сушени сили сливи, телешко месо) и C (домати, броколи, чушки, цитросови плодове) превръщат храната в умствена и физическа енергия. Витамин D, открит в  яйцата, рибата и месото, млякото (избягвайте прясното мляко, ако искате да запълните липсата на калций в организма си! Тази тема ще разгледаме в друга статия)  подпомагат регулирането на баланса на калция за здрави кости и съдейства за силен имунитет, като ви пази от рак и настинки. Той може да се образува и в кожата при наличие на слънчева светлина. Витамините B и C се съдържат в най-голямото в пресните плодове и зеленчуци. Витамин А постъпва в две форми: ретинол, животинска форма,която се среща в месото, рибата,  яйцата, млечните продукти и бетакеротин, който се намира в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци. Витамин Е се среще в семената, ядките, техните масла, и спомага да се запазят незаменимите мастни киселини от гранясване.

МИНЕРАЛИТЕ

Калцият, магнезият и фосфорът подпомагат изграждането на костите и зъбите. Нервните импулси, които са важни за мозъка и мускулите, зависят от калция, магнезия, натрия и калия. Кислородът се пренася в кръвта до всяка клетка от съединение съдържащо желязо. Хромът помага за регулиране нивата на кръвната захар, също и намалява желанието за сладко! Цинкът е важен за всички процеси на възстановяване, подновяване и развитие в тялото. Селенът и цинкът подпомагат укрепването  на имунната система. Дейността на мозъка зависи от достатъчното количество магнезий, манган, цинк и др. жизненоважни минерали. Ние се нуждаем от ежедневно приемане на калций и магнезий, които се срещат в зеленчуци, като къдравото зеле, зелето и кореноплодните зеленчуци.Има ги също и в изобилие в ядките,  семената, фасула, лешниците, портокалите и др. Плодовете и зеленчуците осигуряват много калий и в малки количества натрий, което е правилното съотношение. Всички храни на ”зърна” са добър източник на желязо, цинк, хром, манган . Селенът е в изобилие в ядките,  морските дарове, водораслите  и семената.

ОТБОРНИТЕ ИГРАЧИ

Витамините и минерали не работят по отделно, а заедно(което означава съвместни действия). Някои хранителни вещества не действат сами. Витамин B6 е безполезен на тялото, ако не бъде превърнат в активната си форма, което се върши от ензим, който пък се нуждае от цинк и магнезии.Ако страдате от недостиг на цинк и магнезий и не приемате добавка с витамин B6, за да облекчите предменструалния симптом, няма да има никакъв резултат. По-ефикасно облекчаване на болките ще има в комбинация с трите. Калций също е противопазно да се взима  самостоятелно, комбинира се с магнезий.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *