Вредна ли е захарта?

Захарта е хранително вещество от групата на въглехидратите.  Съществуват различни  форми въглехидрати. Някои имат проста структура, други са по-сложни. Захарите попринцип имат прости структури, лесно се смилат и абсорбират и са готов източник на енергия.  Източници на захар са например кристалната захар, плодовете и соковете  им ( фруктоза), млякото и млечните продукти (лактоза).

Сложните въглехидрати изискват по-дълго храносмилане за разлика от простите. Източниците на такива въглехидрати са нишестените храни, като хляб, картофи, царевица и други зеленчуци, ориз, макаронени изделия. Някои въглехидрати са неусвоими / целулоза/.

 Не премахвайте напълно храни като плодове и мляко, които съдържат естествена захар.

Те могат да присъстват в режим за отслабване, но в умерени количества. Фибрите в плодовете и протеините в млякото всъщност забавят усвояването на захарта. Опитайте се да ограничите или премахнете напълно подлсадени напитки (напитки с ”0 калории” или ”Diet” също не са подходящи за отслабване)

Това са храни, които съдържат прости захари, добавени в процеса на производство. Опитвайте се газираните напитки да не изместват приема  ви на вода. 

Четете етикета с информация за съдържанието на продукта, преди да купите каквото и да е било. 

Освен захар в списъка можете да срещнете и по-малко познати форми на прости захари като царевичен сироп или подсладител, сукралоза, декстроза, меласа, малцов сироп, богат на фруктоза царевичен сироп и малтоза, сукроза, захароза и др.   Всичко което завършва на ‘-ОЗА’. (също агаве, кленов сироп, мед)

Захарта може да присъства и в продукти, за които не подозирате: в консерви, в хляба, сосове за салати, кетчуп, барбекю, лютеница, сушени плодове, в алкохола, в протеиновите барове, в какаови напитки на гранули за деца, в капучино. Захар може да се съдържа и в храни, на които пише: ”НЯМА ДОБАВЕНА ЗАХАР”, също и на такива направени с подлсадители.

Учените отдавна докзазаха, че към захарта може да се развие зависимост. Тя влияе на мозъчните химикали. Ако човек изпитва нужда за сладко, значи вероятно вече е попаднал в този капан. Когато става дума за зависимост, тряба да се вземе предвид, че тук се разпознава и емоционалният глад. Понякога консумацията на захарни, може да е само в следствие на неправилни навици, тогава много по-лесно се корегира.

Прекомерната употреба на Захар може да:

засили паническите атаки и депресивните състояния

приема и може да попречи на отслабването и тук няма никакво значение дали влиза в калорийния ви прием за деня или не.

да увеличи адреналина в тялото

да намали колагена и да предизвика стареене

да засили раковите клетки в тялото, защото ги подхранва

да засили болестотворните бактерии в организма, в пикочните пътища и стомаха

да намали  естествената засища на организма срещу инфекции и болести

да намали хрома и попречи на усвояването на калция

да предизвика умора

да засили апетита

да разруши строежа на ДНК-ато ни

да засили още повече желанието за сладки храни: Колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде.

предизвиква хиперактивност при децата

да засили проблемите с дишането

предизвика кариеси, особено при малките деца

да предизвика токсикация при бременни жени

да предизвика остеопороза, хормонални проблеми, астма, да засили естрогена, разширени вени, диабет, хранителни алергии, да предизвика епилептични припадъци

да увеличи мазнините в тялото

да пречи на концентрацията

да намали кръвната захар ( рязкото вдигане на кръвна захар в тялото бива последвано от разкото и спадане) предизвика замаяност

засилва задръжката на течности в тялото ( увеличава целулита)

децата, които консумрат много захар (тя е концентрирана) смятат плодовете за безвкусни

 

Кафявата захар съдържа неунищожени хранителни в-ва- витамини и минерали, които са се запазили при преработката и, но в дългосрочен план въздействието и е същото.

Ако ви е трудно да премахнете захарта напълно от режима си, достатъчно е само да я намалите и избягвате до колото е възможно. Разбира се, 1 шоколад в седмицата няма как да ви навреди нито фигурата, нито на здравето ви.

Натурален  заместител на захарта е стевията- билка с много ползи за човека. Консумирайте в умерени количества.

 

​Още полезна информация можеш да получиш като поръчаш  *Наръчник за красиво и здраво тял🍏* към Хранителния режим или Комбинираната програма. 🧡

Ако желаеш режим изготвен за теб пиши ми на: poli@dailyfitchange.com.

със съобщение на страницата от ТУК или през контактната форма на сайта от ТУК

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *