Въглехидрати

Въглехидратите са горивото  от което  тялото ви се    нуждае  като източник на енергия. Повечето въглехидрати имат растителен произход. Типичен източник на въглехидрати са зърнените храни, зеленчуците, плодовете, варивата ( грах, боб и др.) Млечните продукти са единствените животински храни, които съдържат значително количество въглехидрати. Какъвто и да е видът на въглехидратите,  всички те се разлагат до основните енергийни единици- преди всичко глюкоза, която е непосредствено ”гориво” за клетките на вашето тяло. В зависимост от количеството на захарните ”единици” и от начина на свързването им, въглехидратите биват  прости (захари) или сложни (скорбяла и целулоза).

Простите- състоят се от захари, наречени монозахариди, или двойни захаридни единици, наречени дизахариди. Сложни  се  състоят  от полизахариди, изградени чрез образуването на много захари. Полизахаридите са по-висши от монозахаридите и дизахаридите защото два или три захари са съчетани така, че да образуват нишесте. Нишестето произвежда глюкоза, която пък води до образуването на гликоген, а гликогена е основното гориво при физическо натоварване за мускулите.

Простите въглехидрати,

 които са изградени от една или две захарни единици има в млякото, плодовете и в някои зеленчуци. За повечето хора основния източник на въглехидрати са захарта и преработените храни. Кристалната захар е чиста форма на прост въглехидрат.

Сложните въглехидрати

 скорбяла и целулоза- се състоят от различни комбинации от захарни единици свързани със вериги. За разлика от простите въглехидрати, сложните се усвояват от организма на няколко степени. Целулозата дори е толкова сложна, че изобщо не се разлага. Сложните въглехидрати се съдържат в зърнените храни и продуктите, произведени от тях като пълнозърнести макарони, зърнени закуски и т. н. Картофите и някои други зеленчуци, като царевица и тиква, са много богати на скорбяла. Захарите и скорбялите съдържат по 4 калории на грам, а целулозата няма калориина стойност, защото не се усвоява. Вместо това тя помага на организма да придвижва по-лесно погълнатата храна през храносмилателната система. Сложните въглехидрати са от съществена роля за всеки един хранителен режим. Особено важни са храните богати на целулоза и на хранителни вещества, като пълнозърнестите продукти, зеленчуците, варивата.

Въглехидратите с високо съдържание на целулоза се усвояват по-бавно, в резултат на което нивото на кръвната захар е по-стабилно. Хората с диабет могат да поддържат по-ниски нива на глюкоза  в кръвта, като ядат храни богати на целулоза. Целулозата предпазва и от сърдечни проблеми.

Избягвайте ”бели” въглехидрати, като брашно, захар. Залагайте на пълнозърнести храни, ръжен хляб, булгур, кафяв ориз и др.  Източник са на бавно освобождаваща се енергия и засищат повече. Пресните плодове и зеленчуци също са богати на фибри и хранителни вещества с ниско гликемично натоварване. Плодовете съдържат един вид захар наречена ”фруктоза”, за която на организам е необходима повече време, за да я разгради в сравнение с храните приготвени с бяла рафинирана захар. Някои плодове, обаче (стафиди например) се съдържат по-бързо освобождаващи се захари и е най-добре да са в по-умерено количество, ако целта ви е отслабване. Също така плодовия сок,  в който липсват фибрите, също отделя повече енергия в организма, за това е по-добре да ядете плодовете цели.

Въглехидратите  стимулират отделянето на инсулин веднага след поглъщането им- това е нормален процес, който позволява на клетките да усвоят въглехидратите, за това е важно те да бъдат приемани  в умерени количества.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *