Диети, които не работят

Ако  отслабването беше нещо елементарно нямаше да има толкова много програми и продукти. Хората често установяват, че колкото и килограми да свалят, после пак ги връщат от части, защото им омръзва да стоят гладни, уморени   и да поддържат съществуването си с малко калории и безвкусна храна. Общо взето с почти всяка полулярна диета човек може да отслабне, отчасти, защото тези диети ограничават  много калориите, а никой не е чувал за дебел концлагерист, нали?

Друг проблем при повечето нашумяли ”диети” е, че често се набляга на една храна за сметка на друга( ДИЕТА САМО НА …..еди какво си…………… ) .

 Организма има нужда от всички нутриенти – витамини, минерали, фибри, мазинини, белтъчини, въглехидрати- комбинирани в правилното количества, според целите.

ПОГРЕШНАТА ДИЕТА

може да направи фигурата ви слаба, но мека (без наличието на мускули), отпусната, с целулит, да доведе до състояния на умора, виене на свят, често боледуване и много други. А не е ли по-добре човек да е здрав и отвън и отвътре?

Ето някои диети, които не препоръчвам:

ШОКОЛАДОВА ДИЕТА

Колко хубаво звучи, да ядеш сладко и да отслабваш, най-вече за любителите на шоколада. Това за съжаление е невъзможно. Тази диета обещава магически резултати -за една седмица цели 6 кг. по-малко. Най-важното правило, което всеки трябва да знае е, че здравословното отслабване, което няма да нанесе необратими ефекти върху тялото, позволява редуциране на килограмите с около 3-5 кг на месец. Подобни диети с ядене на  ЗАХАР освен, че ще държат нестабилни нивата на кръвната ви захар, с което ще чувствате постоянно глад и умора, биха довели и до сериозни здравословни  проблеми- диабет, проблеми с черния дроб, жлъчката, слаба имунна система (често боледуване, инфекции) и много други. Хората, които употребяват  често захар, имат най-ниско усвояване на хранителни вещества (фолиева киселина, витамини А, C, B12, калций, фосфор, магнезий, желязо). Освен това килограмите, които ще свалите, най-вероятно ще бъдат възстановени за същото време (една седница) за което са били изгубени. Бързо свалените килограми, когато сте гладували, бързо са възстановяват. Диета, в която има захар няма да намали целуита ви, дори и да се храните в калориен дефицит.

90 ДНЕВНАТА ДИЕТА

Това е диета на принциапа на разделното хранене. Тя обещава още по-гръмки резултати-цели 30 килограма надолу (разделено на 3 месеца излиза средно по 10 кг на месец).  ” 90 дневната диета”  разделия хранителните вещества на четира цикъла, като всеки ден консумацията трябва да е само на един от тях. Закуската във всеки един от дните е плод. Единия ден консумираш белтъчини храни (месо, риба, яйца, извара), на следващия бобови храни, варива (леща, боб). Третия ден  е въглехидратен -позволени са кексове, сладкиши, пици, сладолед, торти, филия със сладко …може и вечер да си хапвате от тях! Четвърти ден е само за плодове. След това схемата се повтаря. Това е диета придобила голяма популярност. Тя разбира се е нездравословна от много гледни точки, а за хора, които спортуват или имат за   цел  по-големи мускули и атлетично тяло тази диета със сигурност е много неподходящ вариант. Всеки е чувал, че закуската е най-важна. Тя трябва да бъде правилно съчетана -белтъчини, въглехидрати и полезни мазнини. В този  случай тя  е само плод (въглехидрат и фибри). Въглехидратите и полезните мазнините ще дадат  енергия  на тялото и мозъка, за да функционира то нормално през деня. Белтъка ще нахрани клетките и ние няма да чувставаме глад след това. По този начин се засилва и метаболзима. В ”90 дневната диета” въглехидратния ден е най-шокиращия момент. Имате голям избор от храни, които са с висока калоричност и никаква хранителна стойност, а това е най-лошия избор, когато целта ви е отслабване. Това е диета, която ще свали имунитета ви. Много е вероятно след като я спрете  да  възвърнете обичайното си хранене, да възвърнете и загубените килограми. Разделянето на хранителните вещвства по този начин донякъде е и безмислено, защото в природата  повечето от храните съдържат комбинация от трите(белтъчини, въглехидрати, мазнини) -с някоя преобладаваща. За пример в 100 гр нискомаслена извара се съдържат  18,7 гр. белтъчини,  3,7 гр. въглехидрати и 4,7гр. мазнините.

Диета  ”САМО на супа”

Едва ли може да има нещо по-просто. Яжте супа колкото си искате в продължение на една седмица и ще отслабнете с 4-5 кг. Тази диета предизвиква чувство на слабост, виена на свят, защото съдържа твърде малко белтъчини, витамини и сложни  въглехидрати. Може да отслабнете,но няма да имате сили да се лекувате.Освен това няма да имате и мотивация за спорт, камо ли възможност да изградите качествена мускулатура.

Избягвайте диети с ИМЕНА ( ”диетата на Аткинс”,  ”диета Бевърли Хилс” и много други).  Избягвайте и диети, които ви ограничават с храненето само на едно нещо! (шоколадова, ябълкова, само на хляб и т.н. )

Непрекъснато се появяват нови и нови системи за отслабване, които с времето биват отричани !

Диетата ви НЕ трябва да противоречи на биохимията, на физиологията и на целта за трайно подобряване на здравето. За още по-добри резултати комбинирайте със спорт.

 

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *