Имате ли непоносимост към млечни продукти?

Около 70% от населението на света просто не може да консумира мляко или да яде млечни продукти ( с изключение на киселото мляко),  без резултат да получи раздразнен стомах. Някои дори и не  подозират за това. Това е заложено генетично и се случва най-често при хора от африкански, азиатски и средиземноморски произход. Причинява се от недостатъчност на лактаза – ензим необходим за абсорбирането и смилането на млечната захар, лактозата.

Несмляната млечна захар се разнася из дебелото черво и ферментира, като създава чревни проблеми- коремна болка, подуване, газове, диария, които понякога затрудняват поставянето на диагнозата или погрешно се диагностицират, като сериозно чревно заболяване.

Степента на лактозан непоносимост при всеки е различна и варира. От 60% до 80% от онези, които имат лактозна непоносимост могат да пият по чаша прясно мляко, без това да създава сериозни смущения, а около половината могат да изпиват и по 2 чаши. Едно изследване показва, че нормалните хора абсорбират 92% от млечната лактоза. Онези, които имат лактозна непоносимост, абсорбират едва 25% до 58%.

 Киселото мляко е безопасно, защото е предварително смляно. Там бактериите се включват, вместо липсващия ензим и смилат вместо вас голяма част от млечната захар. Две бактериални култури –  STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS и особено LACTOBACILLUS BULGARICUS – които трансформират прясното мляко в кисело, поглъщат голяма част от млечната лактоза по време на ферментацията, а щом попаднат в червата, изяждат голяма част от останалата лактоза. Трябва да сте сигурни, че киселото мляко съдържа живи бактериални култури. Убитите вече бактерий не действат. Домашното кисело мляко има има по-силно антилактозно  действие от тези, които се продават в магазина.

ТЕСТ ЗА НЕПОНОСИМОСТ

Ако подозирате, че имате лактозна непоносимост престанете да пиете мляко или да ядете млечни продукти поне две седмици. Непременно проверете дали в преработените храни, които употребявате, не са скрити източници на млечни продукти ( виж етикета). Сурватката, например, съдържа повече лактоза, от колкото всяка друга храна и често се добавя към преработените храни. Ако се почувствате по-добре, а стомашно-чревните симптоми са намалени  – може да отправите ,, предизвикателството” към себе си или тест за ,,повторно въвеждане”, като се опитате да определите до каква степен и кои млечни продукти трябва да избягвате.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *