Индийския коноп- наркотик или суперхрана?

Прозиводството на коноп  ветоятно е най-старата индустрия на планетата. НАЙ-СТАРАТА реликва е парче конопено платно, датиращо от около 8000 г.пр. н.е

Водещи изследователи смятат, че конопа е една от най-богатите на нутриенти храни на планетата, минерали, гамалиноленова киселина.

Протеинът на конопеното семе доставя балансиран комплекс от от осемнадесет аминокиселини. Най-високо е съдържанието на аргинин и хистидин (важни за растежа на децата, мускулите. Съдържа и цистин и метионин- помагат за черния дроб, нервната система и детоксикират отровите. Укрепват имунната система , физическата сила, гъвкавостта ,ловкостта, кожа, блясък в косата, скоростта на оздравяване , панкреаса и др.

ИСТИНАТА ЗА КОНОПА

През 1937 г. едно от най-популярните списания нарича конопа ”НОВАТА КУЛТУРА ЗА МИЛИАРД ДОЛАРА” По онова време тъкмо е изобретена машината, която опрастява производството на хартия от коноп.  Но това обещание за конопа така и не се изпълнява.

Забраната за конопа  е проведена  от вестникарския издател Калям Хърст, заедно с корпорацията, ДюПонт, групировка с интереси в петролната индустрия, американското лоби  на производителите на памук, международни банкери и групировка от некомпетентни политици .Това е в ранните 1930 г, една от най-големите конспирации на 20ти век. Хърст е използвал огромната си мощ на издател, за да въздейства на общественото мнение за конопа и марихуаната.

 Причината била, че той и семейството му точно се   сдобили с милиони акри гори, които възнамерявали да превърнат в печатарска хартия, а суровината от индийския коноп му създавала пречка .Също така  през 1937 г. Дюпон пък патентовал найлоновото въже ( като заместител на конопеното), направено от синтетични нефтопродукти.

Петролната индустрия не е искала никаква канкуренция от конопеното въже, нито пък да се конкурират с евтиното гориво – БИОДИЗЕЛ от конопено семе.

С помоща на американския министър на финансите Ендрю Мелън през 1937 г. американския конгрес приема  ЗАКОНА ЗА ДАНЪКА ВЪРХУ МАРИХУАНАТА , с което се налагат объркващ набор от забранителни правила, отнасящи се до отглеждането , транспорта, обработката и дистрибуцията на коноп.

Конопът се легализира по време на 2рта световна война. Правителството на САЩ  продуцира филма ,,Коноп за победа” за да окуражи фермерите да отглеждат тази култура. В средния запад се отглеждат близо милион акра коноп, но след това под натиска на  същите специални интереси, през 1970 г. се появява всеобщ закон за превенция  и контрол на наркотичните зависимости, който обявява марихуаната за ”извън закона”.

Интересен е и факта ,че на мястото на  конопа била засадена царевица. И точно тази царевица е една от главните причини за затлъстяването на американците, заради високофруктозния царевичен сироп, който се слага в почти всички храни.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *