Как да станем щастливи и мотивирани?

В нашия организъм има невротрансмитери, които пренасят информация от тялото към мозъка чрез нервните клетки и чрез невроните. Те са тези, които регулират до голяма степен нашите емоции, мотивация, усещане за щастие.

Има 4-ри основни трансмитера, които още се наричат ‘‘ Хормони на щастието.‘‘ Това са ендорфин, серотонин, допамин и окситоцин. Ето малко повече за тях:

🍏 Ендорфин– подобрява настроението и усещането за щастие. Тялото ни го произвежда в по-големи количества, когато е във ФИЗИЧЕСКА активност.

🍏 Серотонин: повишава самочувствието, намалява депресията и лошото настроение, отговаря за психиката, тревожността, регулира съня, усилва усещането за доверие.

🍏 Допамин– усещане за блаженство, човек е по-концентриран, има усещане за МОТИВАЦИЯ за постигане на поставените цели и желания, има контрол над апетита, нарича се още и хормонът на зависимостите.

🍏Окситоцин– (любовния хормон) усещане за любов, разбирателство, привързаност, единство, засилва мотивацията, също и сексуалната възбуда.

 Как намаляваме тези хормони:

🔸С лошо настроение
🔸негативизъм
🔸песимизъм
🔸лоша храна
🔸алкохол, наркотици
🔸захар в големи количества, лекарства.
🔸С Тъжни филми, ситуации, места.
🔸Някой учени ще кажат: ”яжте шоколад за да сте щастливи”, но истината е, че количеството изяден шоколад не отговаря на количеството хормони на щастието, които ще получим след това. В повечето случаи, когато човек яде шоколад, той започва да изпитва чувство на вина и съжаление след това, а това автоматично намалява отделянето на щастливите хормони. И тук се получава затворен кръг. Ядеш шоколад за малко щастие, но това не ти е достатъчно искаш още и още.
🔸Същото важи и за алкохола! Алкохолът в дългосрочен план СПИРА естественото отделяне на хормони на щастието в човешкия организъм. В най-лошия случай чашата вино всяка вечер ( и желанието ни да си набавим ‘малко щастие’ с нея) ще се превърне в зависимост.

 Как да УВЕЛИЧИМ ХОРМИНИТЕ НА ЩАСТИЕТО по естествен и безопасен начин:

💚Изпълнявайте задачите, които сте си поставили, колкото и да ви се виждат трудни. Когато човек преодолее трудна ситуация тялото го възнаграждава с повече хормони на щастието. Човек се чувства удоволетворен .

💚Имайте усещане за БЛАГОДАРНОСТ. Фокусирайте се върху нещата, които имате, а не върху тези, които нямате. И двете са истина.

💚Яжте яйца: съдържат ел триптофан, също и химикал, който засилва усещането за позитивизъм.

💚Хранете се правилно. Включете в менюто си храни които съдържат триптофан и полезни мазнини. Пилешко месо, пуешко месо, риба, орехи, брзилски орехи, авокадо, какао и др.

💚Спортувайте– правилно и умерено, без да изпадате в безсмислени крайности. Спорта засилва по естествен път отделянето на хормони на щастието.

💚Слушайте любима си музика.

💚Намерете си хоби, нещо което наистина ви доставя удоволствие и с което ще разпуснете.

💚Подреждайте, чистете– Ако пространството около е вас е мръсно или разхвърляно, това пречи на щастието.

💚Медитирайте, четете, ходете на масажи.

💚Прегръщайте се по-често, целувайте се, обичайте.

💚Помагайте на другите, правете подаръци.

💚Смейте се по- често.

💚Събирайте се с приятели и хора, които ви забавляват, а не ви натоварват.

💚Яжте повече люто– тялото си мисли, че е попаднало в ситуация на опасност и отделя болкоуспокояващите хормони, за да ни предпази.

Запомнете: Щастието е в нашите ръце

Още полезна информация можеш да научиш като поръчаш * Наръчник за Красиво и здраво тял🍏 * към Хранителния режим или Комбинираната програма.

Ако искаш режим изготвен за теб или просто съвет или подкрепа пиши ми на: poli@dailyfitchange.com, със съобщение на страницата от ТУК, или през контактната форма на сайта от ТУК.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *