Как токсините пречат на отслабването

Приемането на правилната храна е много важно за организма, но друго нещо което също е съществено е отстраняването на токсините. Те пречат много и  могат за забавят и процеса на отслабване! Като основен орган за обезвреждането им е  най-важен е черния дроб.

Почти всяка алергия, възпаление или разтройство на обмянта на веществата мога да бъдат причинени или да са резултат от намалена функция на черния дроб- вкл. екзема, астма, хронична умора, повтарящи се инфекции, възпалителни заболявания на червата, множествена склероза, хормонален баланс и ревматоиден артрит.

Мозакът също може да бъде засегнат (аутизъм, шизофрения, тревожност, депресия )

КАК ОРГАНИЗМА ОТСТРАНЯВА ТОКСИНИТЕ?

От химична гледна точка , голяма част от това, което се извършва в организам, вкл. разграждане  или изграждане на вещества и превръщането им от едно в друго. Цели 80 % от тях включват обезвреждането на потенциално опасни вещества. Голяма част от това се върши от черния дроб, който е ”пречиствателна станция” и може да разпознае  милиони токсични химикали и да ги преобразува в нещо безвредно или да ги подготви за отстраняване. Той е ”химическия мозък” на тялото- преработва, възстановява и обезврежда  ,за да поддържа вашето здраве.

Освен, че се справя с токсините от храната, която ядете или от въздуха, който дишате, черния дроб има още много работа- производство на енергия, смилане на храната, възстановяване на тъканите (всички те отделят токсини.)

Черния дроб преобразува веществата така, че да станат безвредни. Този процес  изискава адекватно снабдяване с хранителни вещества, за да бъде ефикасен.

Тук спадат антиоксидантите като витамин А, C, Е, храни които съдържат сяра, като лук, чесън, праз лук. Зеленчуци от семейство кръстоцветни (броколи, карфиол, къдраво зеле, брюкселско зеле), които съдържат група хранителни вещества наречени глюкозинолати.

Много важно е също да се уверите, че тялото ви не е прекалено кислелинно, в протичен случай отстраняването на токсините ще е доста по-трудно. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, за да си осигурите алкални минерали и антиоксиданти.

Към веществата които пречат  на правилната чернодробна функция спадат кофеина, алкохола, лечебни медикаменти, противозачатъчни хапчета  и  хормоналнозаместителните препарати, промишлените заместители, цигарения дим, торовете в хранат, изпарения от бои, наситени мазнини.

През вековете специалистите постоянно са възхвалявали ползата от ”пролетното прочистване ” на тялото. По същия начин както се и нуждае човек,  да се откъсне от работата си и да отиде на почивка, организмът също има нужда да прекъсне работата си. Това означава спиране на всички храни и вещества, които увеличават вашето токсично натоварване (алкохол, стимуланти, рафинирани храни), като в същото време увеличавате дозите на всички хранителни вещества, които ще помогнат на тялото ви.

Избягвайте хляб, бисквити, паста, пържени храни и хидрогенирани мазнини, изкуствени добавки, консерванти…

Яжте умерено кафяв ориз, киноа, просо, риба (сьомга, скумрия, аншоа, пастърва)

И яжте в изобилие плодове и зеленчуци.

 

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *