Кой тип структура си?
Преди да се пристъпи към какъвто и да режим на хранене или тренировки на човек трябва да е ясно кой е ТИПА структура който той притежава. Всички ние сме смесен тип, но с преобладаващ. По няколко думи за всеки:
🔸ЕКТОМОРФ : слабо, тънко, жилаво тяло. Трудно качват ММ и трудно напълняват. За това ядат каквото си искат, но с годините се появяват и здравословните проблеми.
Подходящи тренировки за атлетично тяло: почти никакво кардио, може спринтове, скоци, стълби + тежки силови упражнения с по-големи кг. и по – малко повторения.
Да се увеличат комплексните въглехидрати и протеините, също витамини, вода, полезни мазнини, минерали. Джунк фуд да се махне. Кроасан и чипс НЕ са градивен материал за тялото и мускулите.
🔸ЕНДОМОРФ: наднормено тегло, бавен метаболизъм, качват кг. бързо, изглеждат по – закръглени.
Тренировки за тях: повече кардио, ходене на пътека с наклон или съвсем леко тичане от 30 до 45 мин 3 пъти седмично + по-стриктно хранене за по – бърз резултат.
Тук принципа ” Удоволствието от тялото или от храната – ти избираш” е в пълната си сила.
Да забравят за опцията ‘САМО’
1 парченце шоколад или 1 сладолед в деня. Това им блокира целия резултат (освен ако не е по режим в свободно хранене)
🔸МЕЗОМОРФ: Те са в средата. Това е най-балансирания тип. По природа изглеждат атлетично, симетрично, красиво. Най-подходящи са за профес. състезание. Правят бързо плочки на корема. Добра комбинация за тях е кардио до 30-40 мин 3 пъти седмично + силови тренировки с акцент на покачване на ММ, но задължително и с упр. за релеф.
Натурално постигнатите мускули НЕ се ‘разпадат’ и намаляват толкова лесно с кардио. И за това то не бива да се избягва, защото ще помогне изчистването на мазнините.
За оптимален резултат с цел атлетично тяло хранителния режим да е спортен-фитнес, а не здравословен (веган например или от йога). Това са 2 различни неща.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *