Контрол върху килограмите

Вашето тяло със своите 30-40 милиарда мастни клетки има почти неограничени възможности да складира мазнина (Броя им донякъдесе определя и генетично). Това може да има значителен ефект върху здравето ви. Всяка мастна клетка е като балон, който никога не се пука- способен да се издува и спада в зависимост от енергийния баланс в тялото ви.Когато приемате калории от които не се нуждаете в момента , организмът ви ги складира в тези клетки във вид на мазнина. Когато ядете по- малко калории, от колкото ви трябват, за да покриете разхода си на енергия, тялото ви използва енергията складирана в мастните клетки. Попринцип колкото са повече излишните килограми, толкова е по-голям риска от заболявания. Доказано е, че рискът от определени здравословни проблеми нараства с увеличаване на показателя на телесните мазнини.

ХРАНА  И  КАЛОРИИ

Храната ни съдържа различни хранителни вещества. Някои ни снабдяват с енергия, а други помагат на тялото да използва тази енергия ( въглехидрати, протеини,  мазнини, фибри, витамини и  минерали(макро и микро-елементи). Енергийната стойност на храните се определя в  kJ (килоджаули) или в kcal(килокалории), като се има предвид, че    1 kcal = 4,18  kj  ,а ( 1000 kj =1 mj ) мегаджаул). Калорията е единица с която се измерва енергията, необходима за осъществяването на жизнените процеси в нашето тяло.  

Мазнините дават  над два пъти повече калории (9калории на грам) от единица тегло в сравнение с въглехидратите(4 калории на грам) и протеините(4 калории на грам ). Храните богати на мазнини са също и висококалорични, защото мазнината е най-концентрирания източник на енергия . Мазнините   натрупват много по- бързо калории на грам.

Една диета е благотворна за зравето ви и ви помага да постигнете и поддържате здравословно тегло, ако се състои от комбинация въглехидрати, белтъчини, полезни мазнинии,  други хранителни вещества и създава равновесие между енергийния прием и разхода на енергия.

ЕНЕРГИЕН БАЛАНС

Теглото ви се определя от вашия енергиен баланс. Ако приемате повече калории, отколкото изгаряте, качвате килограми. Ако изгаряте повече калории, от колкото приемате, например чрез физическа активност или упражнения, вие отслабвате. Ако изгаряте толкова калории колкото преглъщате – теглото ви не се променя. Това е основния принцип при контролиране на теглото и се нарича ”енергиен баланс”. Броя на калориите, които са ви необходими на ден, зависи от няколко фактора, включително и от това, дали сте с наднормено, твърде ниско или здравословно тегло, дали спортувате и какви са ви целите (да отслабнете, да качите мускулна маса ,да поддържате и т.н.)

За да увеличите телесните си мазнини, например, с близо половин килограм са необходими около 3500 излишни калории, от друга страна, ако тялото ви е е изразходило 3500 калории повече отколкото е приело, ще отслабнете с около половин килограм. Както вече стана ясно, ако целта ви е   сваляне на килограми това  изисква калориен недостиг. Можете да предизвикате този недостиг по два начина – като приемате по-малко калории или като увеличавате физическата си активност или по-точно броя на изгорените калории от вашия организъм.

Най-ефективния начин за  отслабване е комбинираният. Успехът е сигурен, при това с много по-голяма вероятност да е траен, ако сте постоянни. Отърсването от стари навици и усвояването на нови изисква време. Вашият нов хранителен и двигателен режим е много  по-вероятно да се превърне във вашия нов начин на живот,  който ще ви донесе само позитиви.

 

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *