Мазнини

НЕЗАМЕНИМИ МАЗНИНИ

Мазнините са важни за човешкия организъм и за живота на всяка клетка.Те играят важна роля в имунната система на тялото ви, в синтеза на хормоноподобните съединения, които участват в регулирането на кръвното налягане, сърцебиенето, разширяването на кръвоносните съдове, кръвосъсирването и нервната система; при поддържането на структурата и функцията на външната обвивка на клетките. Незаменимите мастни киселини намаляват риска от рак, сърдечни заболявания, алергии, болестта на Алцхаймер, артрит, екзема,  депресия,  умора, предменструален синдром- списъкът на симптомите и заболяванията, свързани с недостига им се увеличават всяка година.

Човешкия мозък е 60% мазнина и 1/3 от тях трябва да постъпи от незаменими мазнини. Но ако не  правите всичко възможно да приемате правилните храни, богати на мазнини (семена, риби, ядки)  много е вероятно да не приемате достатъчно от полезните мазнини.

Повечето хора ядат прекалено много наситени мазнини, които се срещат предимно в месото, млечните продукти и преработените храни.

Ядките, семената  и мазните риби са добри за вас,защото те съдържат жизненоважни хранителни вещества полезни полинаситени мастни киселини, наречени омега 3 и омега 6. Омега 3 и 6 могат да бъдат открити в лененото семе, в тиквените семки. Когато ги ядете, тялото  превръща мазнининте, които съдържат  в техните по -активни форми-  за омега 3 това са ейкозапентаенова киселина (EPA), дипиколинова киселина (DPA) и докозахексаенова киселина (DHA) ; за омега 6 това е гама-линоленовата киселина (GLA) . Може да откриете тези активни форми в определени храни. Мазните риби съдържат активните омега 3 мастни киселини EPA, DPA ,DHA. Те са по-добър източник от лененото семе или тиквените семки. Това е така, защото само 5%  от съдържанието в лененото семе се превръща в EPA и дори по-малко в DHA, което е буквално това, от което е изграден мозъкът. Може да приемате и хранителни добавки с омега 3 мастни киселини. Повечето от нас се нуждаят от всекидневни източници както от първоначалните незаменими мастни киселини, така и  на техните по-активни форми.

ВРЕДНИ МАЗНИНИ

Преработените  или рафинираните растителни мазнини може да са вредни за вас, понеже при определени процеси може да се променя и естеството на мазннините. Например, когато се произвежда маргарин, растителните мазннин преминават през процес, наречен хидрогениране, за да станат твърди, така че по-скоро да можете да ги мажете, от колкото да ги наливате. Хидрогенираните мазнинин причиняват объркване в тялото и спират усвояването на други здравословни полинаситени мазннин, поради което е най-добре да се избягват.

ВИДОВЕ МАЗНИНИ

ПОЛИНАСИТЕНИ МАЗНИНИ – Този тип мазнини помага за намаляване на холестерола в кръвта, но изглежда са чувствителни към химическия процес наречен окисляване, който позволява на клетките да абсорбират мазннин и холестерол. На стайна температура и в хладилник полинаситените мазннин обикновено са течни.Растителни масла като шафраново, слънчогледово, царевично, соево са богати на полинаситени мазнини.

НАСИТЕНИ  МАЗНИНИ

Те са главния виновник сред храните за нарастването на риска от заболяване на коронарната артерия. При стайна температура обикновенно са в твърдо състояние, подобно на восък.Храни богати на наситени мазнини са червените меса иповечето млечни продукти, кокосовото, палмовото и др. тропични масла. В минимални, умерени количества имат и ползи за човека. При мъжете засилват тестостерона. От друга страна, излишен прием на наситени мазнини може да предизвика инсулинова резистентност и други метаболитни болести.

МОНОНАСИТЕНИ  МАЗНИНИ

Те също съдействат за намаляване на холестерола в кръвта и са по-устойчиви при окислителни процеси. На стайна температура тези мазнини са течни, но в хладилник може да започнат да се втвътрдяват.Източник на мононаситени мазнини са зехтинът, олиото от ядки и др.

ХИДРОГЕНИРАНИ РАСТИТЕЛНИ МАСЛА

Този вид мазнинин може да нанесе  щети на здравето ви като наситените мазнини (а може  и по-лоши ), като увеличава нивото на холестерол в кръвта и не само това. Най-честите източници на такива мазнини са втвърдените растителни масла като маргарина и маслата за сладкиши и всичко произведено с тях- бисквити,солети,, някои готови храни.

Не лишавайте организма си  напълно от всички мазнини, защото те са нужни в определени количества. Важно е да се намери баланса и всичко това да бъде съобразено с вашите цели и начин на живот.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *