Най-важното хранително вещество-ВОДАТА………….

Удивителен е фактът, че 70% от човешкото тяло се състои от вода. Имайте предвид, че живеем и на планета състояща се 70 на сто от вода. Всяко нещо е микрокосмос, проекция на макрокосмоса. Без храна човек може да оцелее няколко седмици, а без вода няколко дни. Всеки ден губим 1,5л вода чрез кожата, белите дробове, червата и чрез бъбреците под формата на урина. Това е един от начините да освободим нашето тяло от токсичните вещества. Поради това е важно да попълваме загубите, съобразявайки се с препоръчителния дневен прием, който е около 8-10 чаши с вода. За хора които спортуват количеството е повече. Тя действа като душ, който отмива тялото отвътре. Освен, че пренася токсините, за да бъдат отделени, водата изпълнява ролята на система за доставяне, смазка и регулатор на температурата, поради което, ако не приемате достатъчно вода вашето тяло не може да функционира оптимално. Дори и малко обезводняване може да доведе до запек, главоболие, отпуснатост и умствени смущения, увеличава се и рискът от инфекции на пикочната система.

Когато се загуби дори само 1% от телесните течности, температурата на тялото се повишава и се затруднява концентрацията. Загубата на 3% от водата в тялото води до загуба на 8% мускулна маса. Ето защо пиенето не течности е много важно. Водата е естествено пречистващо средство за организма и срещу целулита. Тя помага да се възстанови съединителната тъкън на тялото, като по този начин пречи на акумулирането му. Повече вода- по-малко целулит! Може да се комбинира  с хранителен режим и тренировъчна програма за още по-добър ефект.

Когато сте глади изпийте  първо чаша вода.Жаждата често се бърка с глада.

Вкусът към водата се придобива, така че може да ви е трудно в началото да пиете по 2 литра всеки ден, ако нямате навика да поемате повече течности. Увеличавайте количеството постепенно.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *