От ГЛАДА се пълнее

Всички ние познаваме хора, които постоянно са на ”диета” и все  имат проблеми с теглото. Също и такива, които  се оплакват, че нищо не ядат или се хранят само 1 път на ден, но са с наднормено тегло. Защо се получава така?

Някога да сте се чудили какво има в гърбицата на камилата? Това са мазнини – складирани мазнини. Камилите складират мазнини, защото не знаят колко дълго ще е времето от едното до следващото хранене.

При гладуването с лишаване от храна, когато сте гладни, вашето тяло прави същото. Ако за известно време се опитвате да отслабнете, чрез глад тялото ви започва режим на постоянно натрупване на мазнини.

То отчита този глад като заплаха и минава в режим на оцеляване и складиране на мазнините в клетките си ”за всеки случай”.

С времето вашето тяло започва да изцежда повече мазнини от всяка храна, с която се храните и ги складира там където и преди го е правило. Обикновено по корема, ако сте мъж и по ханша и бедрата, ако сте жена.

Това от части обяснява, защо слабите хора могат да ядат повече и да не трупат килограми- те не гладуват и телата им  усвояват по- лесно храната, плюс това по-лесно елиминират и  излишната мазнина от храната си.( тук има и други фактори като соматотип, но няма да се спираме сега на тях) .

Хората, които гладуват като пренебрегват естествения повик на тялото си за храна, забавят и метаболизма си. А по-бързия метаболизъм  изгаря повече калории през деня.

Когато спрете да ядете, макар да сте гладни, вашия метаболизъм намалява, така  тялото ви  консервира енергия. Това води до чувството на летаргия, някои хора усещат и като  лека депресия .

Лишаването от храна, когато сте гладни, създава модели на дисфункция на мисленето в подсъзнанието ви във връзка с храната.

Това напрежение предизвиква неврохимична промяна в мозъка, което води до фалшиви сигнали за глад и модели на неустоимо желание и невъздържаност. Порочния цикъл се завърта- колкото по-малко се доверявате на сигналите на тялото си, толкова по недостоверни стават посланията, които то ви изпраща.

Дори и да издържите няколко седмици или месеца и да  успеете да свалите няколко килограма, заради гладуване, в момента  в който спрете с тази нелепа диета, което е неизбежно, доказано вие много бързо ще качите загубените килограми, а вероятността да качите и отгоре е много голяма- така наречения  ”Йо-йо ефект”.

Не лишавайте тялото си от храна. Това може да има  краткотраен ефект.

В дългосрочен план този тип хранителен режим няма да ви доведе до задоволителни резултати, напротив. Вероятността да напълнеете след подобна диета е много голяма.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *