Хормон на растежа

Хормонът на растежа / GH /  един от многобройните важни химични вещества за  ”комуникацията” на нервната система, заедно с ДХЕА /дехидропиандростерон/, ацетилхолин и серотонин. Известен още като соматотропин, хормонът на растежа се произвежда от хипофизната жлеза и влияе върху растежа на костите, клетките, органите, мускулите.

С напредването на възрастта тялото ни започва да произвежда все по-малко от това вещество /след 23-24 год. нивата му намаляват/ .Това е и едната от причините заради които се използва синтетичния хормон на растежа. Целта е цялостно подмладяване на организма  и по-добри спортни резултати./повече мускулна маса, сила, тонус/

Синтетичния човешки хормон на растежа е създаден през 1985 год. за специфична употреба за хора с проблеми. При деца инжекциите са предназначени, за да лекуват нисък ръст, както и слаб растеж.

Много често обаче този хормон се употребява и от хора на които им лиспват основни познания. Често те са подведени  от ”лъжлива” и не дотам точна информация, която е качена в сайтове, които предлагат от този хормон или се прокламира от хора, които продават такъв.

Употребата на подобен препарат, без лекарско наблюдение, всъщност е рискована и опасна. Преди използването му са нужни серозни изследвания.

Води до нежелателен растеж на някои човешки органи, както и увеличаване на тумурни и ракови образования. Употребата му не винаги е с желания позитивен резултата, както много хора си мислят.

Прилагането му може да активира ракови, клетки които са в покой. Дори и на лекарите пълното му действие не е напълно изяснено.Често пъти в рекламите за този препарат виждаме само положителните резултати,  а негативните се премълчава.

Друга опасност е закупуването му от ”улични търговци”, защото липсва информация за произхода, състава и   качеството на препарата.

Този хормон е много скъп. Някои изследвания показват, че НЯМА положително действие, а сред страничните ефекти са: синдром на карпалния канал, задържане на течности, болки в ставите, панкреатит, хипергликемия, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Също и увреждане на сърцето, черния дроб и бъбреците.

ХР трябва да се прилага само в случаи на установен недостиг на хормона, след изследвания проведени от ендокринолог и чак след като поне 6 месеца сте спазвали хранителен и спортен режим.

Добрата новина е, че има и по-добри, натурални   и напълно безопасни начини да повишите нивото си на хормон на растежа /GH/  и инсулиноподобния фактор на растежа / IGF-1/ за чието повишаване всъщност се използва хормона на растежа, вместо да приемате самия хормон.

 Единия начин е чрез физически упражнения . Включете в тренировката си базови, многоставни силови упражнения/ клек,  мъртва тяга и др. Тренировките трябва да са тежки, могат да бъдат включени и дроп серии, също и изпълнение до отказ /но умерено и според нивото на трениращия/

Друга ефективна стратегия е приемането на  оптимални количества  от хранителни вещества, които тялото използва за изграждането на ХР.

Сред тях са аминокиселините орнитин, аргинин, глутамин, глицин и триптофан, които се съдържат в храните богати на протеини. Могат да се приемат и билки като Бабини зъби или Магарешки бодил.

Също така трябва да се погрижите за добрия сън и възстановяване.

Ако целта ви е просто да забавите стареенето, допълнителния прием на антиоксиданти и витамини от групата Бе, си остава най-добрата стратегия.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *