Хранителни добавки- необходими ли са те?

Проучванията, които са правени в последните години на хранителните навици показват, че дори и онези, които твърдят, че се хранят балансирано, не успяват да достигнат препоръчителните дневни дози на витамини, минерали и други ценни хранителни вещества, които дават европейската, американската или световната здравна организация. Нещо повече, препоръчителната дневна доза на витамини и минерали е определена от правителствата, по-скоро за да бъдат предотвратени заболявания поради недостига им/ рахит например/, от колкото да осигорят оптимално здраве. А има голяма разлика между липсата на болест и наличието на здраве.

Може да се запитате, защо пълноценното хранене не съдържа всички витамини, минерали микро и макронутриенти, от които се нуждаем за здравето.

Проучвания показват, че нивата на хранителните вещества в храната намаляват – има по-малко витамини и особено минерали в прясната продукция днес, в сравнение например с 80те години на миналия век. Това отчасти е поради интензивното земеделие върху бедни на хранителни вещества почви, заради препратите с които се обработва продукцията, за да се запази от вредители. Причина е и  съхраняването  на ” прясната ” продукция  за по-дълго време.

Например, на портокалите може да им бъдат необходими четири -пет месеца от откъсването до появяването им върху рафтовете на вашия супермаркет.

Рафинирането на храната / превръщането и от кафява в бяла/ винаги отстранява ценни хранителни вещества. 25 хранителни вещества се унищожават  в процеса на рафинирането на пшеницата, като 5, все пак,  си остават непроменени/ желязо, Бе1, Бе2, Б3 и фолиева киселина/  Средно 87% от крайно необходимите минерали цинк, хром и манган също се губят.

НИЕ ПРОСТО НЕ ЯДЕМ ТОВА, КОЕТО СА ЯЛИ ПРЕДЦИТЕ НИ

Приемането на хранителни вещества под  оптималното количество е ”здравосовно” състояние под оптималното! Повечето хора се примиряват да се чувстват ”добре” , приемайки понякога настинките, главоболието, афтите в устата, лошото храносмилане, подутия корем и т.н като нещо нормално.

Има стотици научни изследвания, публикувани в медицински източници, които доказват ,че увеличения прием на витамини, минерали и хранителни добавки в балансирано количество може да подобри здравето, имунитета ви, да намали вродените аномалии, да подобри развитието на децата, да увеличи плътността на костите, да намали риска от диабет, рак и сърдечни заболявания и много други.

Опитвайте се да си осигорявате хранене, колкото се може по-богато на хранителни вещества. Природата е съвършена сама по себе си и трябва да се възползваме от благата, които ни е дала, и все пак допълнителния прием на хранителни добавки/приемани в разумни количества и по предписание/  би запълнил липсите на съвременния начин на живот.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *