Щастие или удоволствие? Кое  избираш?

Щастие или удоволствие? Кое  избираш?

 

Животът е несъвършен по своята същност и в него има както хубавите моменти така и не хубавите. На пътя ни се появяват и добро и зло, , и радост и болка и светлина и тъмнина.

По-голямата част от него ни обаче трябва да минава в щастието. Но знаеш ли какво е щастие в действителност и  как да го постигнеш? Можеш ли да го различиш от удоволствието?

Каква е разликата между 2-те?

Щастието е резултат от стремежът ти към даден цел. (дългосрочно) в усещане за ентусиазъм и устременост да достигаш до това, което наистина желаеш, до крайната цел.

От друга страна удоволствието е нещо мимолетно- то е краткосрочно. Това е сравнително бързо усещане за наслада от нещо на момента. И тук има 2 ключови аспекта на удоволствието.

*Удоволствието НЕ ти вреди-

Например. Ти си спазвал режим цяла седмица без сладко и 1 път в седмицата решаваш да включиш свободно хранене и изяждаш 1 торта. Или си тренирал усърдно и си правиш почивка от 2-3 дни без тренировки.

*Има 2 вида усвещаване на тялото. Единия е чрез изтощение и пост, а другия чрез радост и удоволствие*

 Наслада е в твоя полза тогава, когато тя НЕ пречи на теб и не ТЕ ОТДАЛЕЧАВА от Правилния път и крайната цел.

*Удоволствието ти пречи- Проблем се появява тогава, когато тази наслада може да създаде неприятни последствия за теб в бъдеще и да те отдалечи от крайната цел и пътя ти. Това са т.н. изкушения. Те най-често идват от храна, алкохол, наркотици, низки страсти: ‚аварийни‘ сексуални връзки, порно и  т.н.

Изкушението е нещо забранено, което ти нанася ВРЕДИ.

Не разрешавай случайните удоволствия да те опияняват и да те изваждат от пътя. Ако изядеш един бонбон ще си щастлив за 5 мин. Ако се ограничиш от него за няколко дни или седмици, цяло лято ще се радваш на красива фигура и ще си щастлив. Не позволявай тези кратки наслади да станат ЦЕЛТА на живота ти, това ще те доведе до разруха и НЕщастие.

 Помисли много внимателно  дали си напълно наясно с последствията от това, което правиш и дали правилно оценяваш удоволствието, което си позволяваш в коя от 2те категории спада… Отговорът сам ще се появи. От това зависи целия ти успех.

Използвай удоволствията в живота ти така, че да ти помагат по пътя към щастието, а не обратното.

Да се върнем на темата за щастието…

Представи си следната ситуация. Един човек участва в сделка, в която му предлагат 1 млн. лв. Условието е на следващия ден в точно определен ден и час той да е във Варна. За него вече е ясно как иска да инвестира парите и се появява силен ентусиазъм и страстно желание да постигне целта на всяка цена.

Отива за билет, но се оказва че такъв няма. Спазарява се със стюардите  да го ‚настанят‘ в най –неприятното място на самолета, готов е  на всичко, има цел да постигне и то голяма… Ако не отиде сега изпуска всичко.

В същото време в същия самолет се оказва и човек, който е наследил голяма сума пари- толкова голяма, че не знае как и къде да я похарчи. И просто решава да обикаля ей така страната да разгледа. Жена му обаче го е изоставила преди броени дни и той е нещастен. Всички му угаждат, той остава големи бакшиши, вози се на най-хубавото място, поръчва от най-скъпото. На пръв поглед човек ще си помисли че 2-рия е по-щастлив за разлика от първия. Но е обратното!

1-вия е в самолета с определена задача. Докато тя е ясна той е щастлив. Въпреки всички препятствия и неудобства, които се появяват на пътя му. Той има цел и тя му носи радост,, нетърпение и ентусиазъм. Дори само мисълта за нея и за постигането и го прави щастлив.

Не му е важно какви тежести ще преживее за краткия промеждутък от време. Разходката на 2-рия е безцелна, той е нещастен дори и да е обезпечен.

Целия живот на човека минава в самолета. Пътешествието ни продължава средно 70-80 год. Ако искаш да си истински щастлив изясни какво желаеш наистина да постигнеш за себе си и го следвай. Представи си живота и тялото на твоите мечти СЕГА. Не мисли дали е възможно да го постигнеш, как ще го направиш или къде се намираш на момента-това не е от значение. Виж къде искаш да бъдеш след време. Остави сърцето и душата да те водят.  На мечтата и е нужна  въображение, трепет, вяра, смелост, постоянство, търпение, а Не логика. Логиката те ограничава и пречи. Често пъти тя те блокира и спира.

‚Живота на човек може да се промени за 1 ден.‘ Мечтай смело. Не бъди ограничен в мечтите си,. Пожелавай си най-доброто: голяма къща с басейн, 1 млн. лв. в банковата сметка, щастлива споделена любов, тяло на фитнес модел… Изясни си ясно и конкретно какво искаш. Не слагай ограничения в ума си, защото ограниченията се намират именно там.

Ако ти си ограничен по отношение на мечтите си, и живота ще бъде ограничен по отношение на сбъдването им. Ти получаваш това, което искаш. Ако ти искаш нещо неопределено –ще получиш неопределено. Отвори се за хубавите неща, за които копнееш . Задай си желанието начините сами ще се проявят в последствие.

За да привлечеш нещо  трябва да си наясно какво искаш, така ще го приближаваш към теб.

Огледай се за възможностите , такива винаги има. В света ни има от Всичко по много и за всеки-така е създаден. Друг е въпроса дали  ще го видиш и дали ще правиш крачки и действия. Това вече си е твоята лична работа, която само ти можеш да свършиш.

Поставяй си малки, цели които да те водят към голямата цел. Фокусирай се и ТЪРСИ  щастието, а не  мимолетното удоволствие. Ако малките цели Н Е те водя към голяма цел те се обезсмислят. Ти ще се въртиш безцелно като в кръг и така ще премине целия ти живот. Намери цели, които те свързват със същността ти и които носят развитие и прогрес за теб-такива, които те водят напред и нагоре към здравето, щастието и светлината.

Спри да се носиш по течението. Спри да отлагаш.

Вложи смисъл и бъди създател в живота, а не само наблюдател. Участвай в него. Така ще успееш да го изживееш с красиво и здраво тяло и в щастие.

И с малки стъпки всеки ден по малко се движи към голямата цел.

Още полезна информация можеш да научиш като поръчаш ® Наръчник за Красиво и здраво тял🍏 ®  към Хранителния режим или Комбинираната програма.

Ако искаш режим изготвен за теб или просто съвет или подкрепа пиши ми на: poli@dailyfitchange.com, със съобщение на страницата от ТУК, или през контактната форма на сайта от ТУК.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *