5 храни за добро настроение

Чували ли сте някога, че зеленчуците се отразяват добре на настроението ви? Или, че може да сте в депресия, защото не ядете достатъчно лимони, фасул или спанак? Едва ли. И все пак, медицинската литература е единодушна, че недостигът на фолиева киселина изостря психиатричните нарушения, особено депресията, но също така и деменцията (слабоумието) и шизофренията.

ФОЛИЕВАТА КИСЕЛИНА

представлява вид витамин B, който за първи път е бил изолиран от листните зеленчуци. Тя се намира в големи концентраций и в бобовите растения. За учените не е тайна, че фолиевата киселина действа като антидепресант.

Изследвания показват, че пациенти с различни

психиатрични нарушения, особено депресия, имат по-изразен  недостиг на фолиева киселина, от колкото останалите. Те оправяли състоянието си след като приемат от витамина.

Експеримент показва, че хора които са били лишени умишлено от фолиева киселина се чувствали сънливи, забравяли и проявявали раздразнителност. Всъщност недостигът на витамин  понижава нивата на серотонина в мозъка (хормон на щастието). Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони.

Морската храна

Сигурно сте чували, че рибата е храна за мозъка. Яденето на морска храна може да подобри настроенитео ви. В морската храна се съдържат изключително големи количества от микроминерала СЕЛЕН. Хората,  които не си набавят селен са по-предразположени към меланхолия.

Експеримент направен от психолози, върху техни пациенти  показал, че настроението им значително бива подобрено, след като са започнали употребата на селен. Нещо повече- колкото по-голяма била липсата на селен преди това, толкова повече се повишавало настроението. Лекия недостиг на селен убива настроението, но приемането на по-големи количества не го повишава повече! Може би и качествата му на антиоксидант имат отношение.

Друг лесен начин, за да си го набавите е с бразилски орех- той садържа най-много селен от всички храни, достатъчни са сами 1-2 на ден.

 Селенът в много големи количества може да бъде токсичен!

ЛЮТО

Ако ядете лютиви чушки, това може да предизвика нещо повече от сетивна тръпка. Лютивата съставка КАПСАИЦИН в чушлетата може наистина да стимулира приток на ендорфин в мозъка , което за известно време ви кара да се чувствате отлично.

 Лютивата съставка ”изгаря” нервни окончания на езика и устата и по този начин ги кара да изпращат фалшиви сигнали за болка до мозъка. В отговор на това, при опит да защити тялото от усетеното нараняване, мозакът отделя естествени болкоуспокояващи или ендорфини, които, подобно на  доза морфин, предизвикват екзалтация. Следващата лютива хапка предизвиква по-нататъшно отделяне на ендорфинии така нататък, което прераства в една вълна от приятни усещания.

Твърди се, че някои хора се пристрастяват към чушките точно заради изпитваното въодушавение и поради това ядат все люти чушки.  Може да се привържете към чушките, защото те ви карат да се чувствате добре.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *