Какао

Всички полезни свойства на шоколада се намират в какаото. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добре! Какаовите зърна са били до толкова почитани от маите и ацтеките, че те са ги използвали като разменна единица вместо злато.

Какаото е най-добрия природен хранителен източник за следните нутриенти:

АНТИОКСИДАНТИ

Какаото съдържа НАЙ-ВИСОКАТА концентрация на антиоксиданти от която и да е друга храна в света. Тези антиоксиданти включват полифеноли, катехини, и епикатехини. На единица тегло какаото съдържа повече антиоксиданти, отколкото  червеното вино, сините боровинки, годжи берито, и наровете взети заедно. Антиоксидантите ни защитават срещу здравословни състояния и болести.Те осигоряват защита на нашето ДНК от увреждане от свободни радикали.

МАГНЕЗИЙ

Изглежда какото е и източник номер едно на магнезий, един от най-великите алкални минерали. Магнезият поддържа сърцето, увеличава умствените способности, причинява силна перисталтика ( движение на червата), намалява спастичната менструална болка, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за изграждане на здрави кости и алкализира организма. Когато тялото има достатъчно магнезий вените и артерийте въздъхват с облекчение и се отпускат, което намалява съпротивлението  и подобрява потока от кръв, кислород и хранителни вещества по цялото тяло. Липсата на достатъчно магнезий стимулира увреждането на сърцето от свободни радикали. Какаото има достатъчно магнезий, за да запълни липсите на този минерал.

ЖЕЛЯЗО

желязото е част от белтъка-носител на кислорода ,наречен хемоглобин, който пддържаа здрава кръвта и се бори с анемията.

ХРОМ

Хромът е важен микроелемент, който подпомага баланса на кръвната захар.Честата консумация на захарни храни води до дефицит на хром в организма. Какаото съдържа достатъчно хром, за да попълни дефицита от този минерал

МАНГАН

То е и богат източник на манган, един незаменим микроелемент. Манганът подпомага желязото при окисляването на кръвта и образува хемоглобина. Това, което е интересно, че манганът се концентрира в сълзите.

ЦИНК

Цинкът играе критична роля за имунната система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата.Той участва и в хиляди ензимни реакций по човешкото тяло. Цинкът става по-биодостъпен след като се почистим и детоксикираме от тежки метали

МЕД

В естествената си форма медта е открита като част от комплекса на витамин Це в растенията, включително и какаото. Медта помага за изграждане на здрава кръв и силен имунитет.

ФЕНИЛЕТИЛАМИН  (ФЕА)

ФЕА са клас химически съединения, които се намират в изобилие в какаото. ФЕА са главен клас химикали, които произвеждаме в нашите тела, когато сме влюбени. Това вероятно е една от основните причини, поради която  любовта и шоколадът имат толкова дълбока връзка. ФЕА освен това играят роля за увеличаване на концентрацията и бдителността. В какаовите зърна се съдържат приблизително 50 % мазнина  в зависимост от сорта и условията на отглеждане. 50% мастно съдържание всъщност е ниско в сравнение с други ядки. Какаото е една от страхотните храни за редуциране на килограмите, не само заради хранителната му стойност, а и заради факта,че съдържащите в него  минерали и ФЕА молекули , премахват апетита.

АНАНДАМИД

Това е канабиноиден ендорфин, който се секретира по естествен път от човешкото тяло след физическо натоварване. Анандамидът е познат като ”ХИМИКАЛ НА БЛАЖЕНСТВОТО” , тъй като се освобождава, когато се чувстваме добре. Какаото съдържа ензимни инхибатори, които намаляват вероятността тялото да разложи анандамида и така той остава за по-дълго в организама, като ни кара да се чувстваме добре за по-дълго време.

ТРИПТОФАН

Това е мощно подобряващо настроението хранително вещество. В какаото се съдържа значително количество от тази аминокиселина. Наличието на триптофан в хранителния режим е критично за производството серотонин, нащия основен невротрансмитер. Щом влезе в нашите тела триптофанът реагира с витамин Бе6  и  витамин Бе3 при наличие на магнезий ( триптофан+Бе6 +Бе3+Магнезий), като се отделя серотонин. Това намалява тревожността и буквално усъвършенства  нашата невролофична и физиологична ,,защита срещу стрес” .Триптофанът е летлив при топлинна обработка и податлив на увреждане. В резултат на това той не винаги достига в някои диети, дори и когато се приема висока доза животински протеин. (това може да е и причина за увеличена депресия), така че приемането чрез какови зърна би било добър вариант.

СЕРОТОНИН

Какаото е богато и на триптамина серотонин.Серотонинът е първичния невротрансмитер в човешкото тяло и  на почти всички живи същества. По химически състав серотонинът е подобен на триптофанът, мелатонина и ДМТ (диметил триптамин). Серотонинът ни помага да изградим нашата защита срещу стрес. Ако нивата на серотонин са високи ние бихме се чувствали добре. Ако нивото му е нсико, ние няма да се чувстваме ОК.

ФИБРИ

Съдържа изключителен вид разтворими фибри. Фибрите са дотолкова перфектни за човешката храносмилателна система, че какаото може да бъде пасирано, разтрошено и микронизирано и все още да помагат за пречистване на червата и увеличване на перисталтиката.

СЪДЪРЖА ЛИ КАКАОТО КОФЕИН?

Обратно на популярното мненеие, какаото е бедно на кофеин.

(Съдържа по-малко от 1/20  от кофеина в нормалното кафе)

Какаото е един от най-богатите източници  на вещвството теобромин , близък по химически състав и метаболит на кофеина. Шоколадовите продукти съдържат някакъв кофеин, но не достатъчно, за да се обяснат влечението, пристрастяването и въздействията на шоколада.

Какаото е много полезна суперхрана. Може да я включите във вашия режим. Ако е под формата на шоколад, избирайте съдържанието на какото да е от 80% нагоре. И не прекалявайте с количествата, защото дори и в тъмните шоколади има добавена захар и на само.

 

Ако икскаш Хранителен режим и/или Тренировъчна програма изготвени и съобразени с твоя вкус и възможности, можеш да се свържеш с мен, като ми пишеш на: poli@dailyfitchange.com или със съобщение на FB страницата ми от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *