Най-добрия съветник
Има много фактори, които е добре да се вземат предвид преди да се изготви един режим:
 
Години, пол, ръст, физическа активност, начин на живот, (психическо и ментално състояние) дали човек живее под стрес или не, здравословно състояние, до колко добре тялото му усвоява различните нутриенти: белтъчини, мазнини, въглехидрати, склонен ли е да задържа течности, обича повече сладко, солено или кисело, имунната система слаба ли е или силна, какво е положението на ензиманта му система, яде ли месо ( ако да, какво, дори по какъв начин е било убито животното е от значение) къде живее- каква народност, цвят на кожа, какъв е климата, какъв е сезона,  религията също е определяща …..
 
Всички тези и много други фактори реално оказват влияние на храненето и резултатите. Сигурно си давате сметка, че повечето от тези неща остава скрити дори и за най-добрия специалист.
 
Но природата е замислила нещо много умно. Тя е дарила всеки един от нас с инструменти, с които да се опитаме да анализираме и разберем сами ситуацията, в която се намираме, дали е благоприяна за нас или не.
Да не забравяме, че преди хиляди години науката не е била толкова развита и не е разполагала със съвременното оборудване.
 
Това е нещо като вродена човешка биомашина, която постоянно ни насочва. Тя е изключително чувствителна и реагира и на най-малкото. Но за да може човек да работи с нея е необходимо всеки да се научи да разпознава вътрешните послания, които тялото му дава постоянно. Как се чувства след определно хранене, например.
 
Разбира се, много е важно да се вземат и предвид променливи, които също са от значение като:
 
дали сме се наспали, кога е консумирана една храна, дали е домашна, прясна или не,  при консумация комбинирана ли е била с нещо друго, ако да с какво- с нещо твърдо или с течно, реда по който е консумрано това, което сме яли също е от значение, какво и колко сме изяли, също и мястото е фактор, емоцията с която се храним е важна. Дали сме се нахранили бавно и спокойно или набързо и ‘на крак’.
 
Вечер например храносмилателната ни система работи на друг режим и е нормално тогава храната да действа по различен начин.  Плодовете се усвояват по-бъро от месото и има значение дали ги консумираме първи или ги оставяме за десерт,  с което почти си гарантираме ферментацията и загниването им в стомаха. Особено неприятно за тези които са ‘по-чувствителни’.
Има различни типове хора, едни изпитват нужда да се хранят на 2 часа, други на 4 или повече. Хората не сме еднакви. Понякога са нужни няколко седмици, а дори и месеци, за да разберем дали една храна е подходяща за нас или не е. Важно е да се спомене, че симптомите ни в момента може да са предизвикани и от лиспа на дадена храна или в-во. 
Как да разпознаем влиянието на храната, която ядем?
Сменяйте я на няколко дни, например на всеки 5-7 дни и наблюдавайте:
 
🔸чувствате ли се разсеяни,  фокусирате ли се трудно върху задачите си
🔸подува ли ви се стомаха
🔸доспива ли ви се след хранене, ако да- колко дълго продължава това
🔸чувствате ли се без енергия, тромави
🔸имате ли лош дъх
🔸имате ли проблеми с ходенето до тоалетната
🔸кожата на лицето и тялото ви чиста ли е или имате пъпки, петна
🔸имате ли чупливи нокти
🔸имате ли мирис когато се потите
🔸чувствате ли, че сте в депресия или по-скоро сте в добро настроение
🔸срещате ли проблеми със съня или със ставането сутрин
🔸задайте си въпроса дали храната, която ядете не ви доставя краткротрайно, моменто удоволствие, а след това същата да ви носи повече наприятни усещания  и емоции като съжаление например.
Ако някой от тези признаци присъства често във вашето ежедневие, то това е знак, че трябва да промените нещо в храненето си и в сегашния си начина ви на живот.
Помнете, че тялото ни винаги подсказва когато нещо не е наред с него.
Наблюдавайте и анализирайте реакциите на тялото ви. Винаги се доверявайте на специалисти, когато тръгвате по пътя към здравото и красиво тяло, но на омаловажавайте и сигналите, които вашия организъм ви дава.

Още полезна информация можеш да научиш като поръчаш ® Наръчник за Красиво и здраво тял🍏®  към Хранителния режим или Комбинираната програма.

Ако искаш режим изготвен за теб или просто съвет или подкрепа пиши ми на: poli@dailyfitchange.com, със съобщение на страницата от ТУК, или през контактната форма на сайта от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *