Трябва ли да почиваме за по-добър и бърз резултат или е по-добре да пропуснем? (Свободно хранене)

В опита си да постигнем по-бързо желаната визия и тегло хората сме готови на всякакви ограничения и лишения. Ние си мислим, че ако станем КРАЙНИ в действията си ще достигнем най-лесно целта си. Това което ни се струва логично, обаче не винаги означава че е правилно!

Звучи ‚логично‘ че за да постигнеш стегнато атлетично тяло трябва да тренираш всеки ден по няколко часа- ‘‘колкото повече, толкова по-добре‘‘, но на практика този метод е неправилен и би довел до обратния резултат.

Ние си мислим: ‘‘Започвам диета и от утре завинаги спирам шоколада или любимото ми газирано, ще тренирам по 6 пъти в седмицата, а защо не и по 7 и така по-бързо ще достигна заветната цел.‘‘

Представете си, че се возите в колата си, имате поставена цел да стигнете до Варна. По пътя ви ще се наложи да намалите скоростта, ще се появяват улици, завои, светофари, някой ще пресича, някъде може би дори ще се наложи и да спрете. А сега си представете какво би станало, ако натиснете газта до дупка без да я пускате. Трудно ще избегнете злополука.

Понякога се налага да намалим скоростта за да УСПЕЕМ ДА СТИГНЕМ ТАМ НА КЪДЕТО СМЕ ТРЪГНАЛИ.

Колко важна е почивката и как да я оползотворим :

💙Почивката възобновява силите, дава ни мотивация и жизнена енергия с която да продължим напред.

💙Ако ние не почиваме и се претоварваме докато влизаме във форма, вместо да изграждаме мускули ние ще ги разграждаме. ( това са законите на Природата)

💙По времето на самата тренировка ние реално увреждаме мускулните влакна. Това е времето в което ги стимулираме да започнат да растат, но самия растеж и възстановяване се случва докато почиваме.

Как да почиваме оптимално:

Почивката е време за отмора, безгрижие, кеф, забавление.

Също и анализ на постигнатото до тук. Давахме ли максимума от себе си ( устоявахме  или се поддавахме на изкушенията), до къде сме стигнали, имат ли резултат положените до сега усилия, ако не защо? Трябва ли да променим нещо в подхода си?

Какво сме постигнали до момента като резултат и какво ще добавим за в бъдеще, за да надграждаме, и вървим нагоре и напред.

 

Ако нещо не сме доволни отчитаме пропуските си ( може да запишем някъде) и след това за момента ги забравяме.

След като отмине нашата почивка се фокусираме отново върху тях. Докато релаксираме не мислим за допуснатите грешки, това ще се превърне в мъчение, напрежение и ще имаме обратния ефект.

Важно е да оценим всяко наше усилие, което сме положили, колкото и минимално да ни се вижда то: Направили сме само 1 тренировка в седмицата-  Супер! 1 е по-добре от нищо!

Деня за почивка ( т.н. свободно хранене) е времето, в което трябва да се отдадем на 100% на вкусната ни любима храна, чашата безалкохолно или вино. Без да ни гризе съвестта. Пълна наслада! Аз препоръчвам на моите клиенти 1 път седмично да си правят разтоварващ ден или разтоварващо хранене ( зависи от целите и формата им в момента) Моето свободно хранене е в Събота.

Нека само не забравяме, че за да се отдадем на една истинска, пълзотворна почивка, трябва преди това да сме си я заслужили: работили сме, постарали сме се.

 Важно и да си напомняме и любимото ми основно и универсално правило в живота : Всичко да се прави умерено и балансирано!  

 💙Почивката трябва да бъде приемана като АКТИВНО действие, а не като пасивно, защото тя подпомага и завършва процеса за влизане във форма. Правилно приложена тя придава смисленост и ЕФЕКТИВНОСТ.💙

Още полезна информация можеш да научиш като поръчаш ® Наръчник за Красиво и здраво тял🍏 ®  към Хранителния режим или Комбинираната програма.

Ако искаш режим изготвен за теб или просто съвет или подкрепа пиши ми на: poli@dailyfitchange.com, със съобщение на страницата от ТУК, или през контактната форма на сайта от ТУК.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *