Какви травми имаш?
Мъдреците казват, че всеки човек идва в този свят с някакви ПОГРЕШНИ ВЯРВАНИЯ -ТРАВМИ.
НЕправилни модели на мисли и ПОВЕДЕНИЕ, които е длъжен да корегира в този си живот, ако иска да разкрие пълния си ПОТЕНЦИЯЛ (сила), които С-здателя му е заложил
Хората и ситуациите от които те ЗАБОЛЯВА най-много осветяват кое е онова върху което трябва да РАБОТИШ.
ТЕ НЕ са причина за твоите ТРАВМИ, само ги активират за да им обърнеш ВНМАНИЕ.
В съвременни книгите са описани 5 основни ТРАВМИ, РАНИ /Луиз Б./ които хората имат. В друга литература са дадени още, но в основата си се припокриват.
➡️Когато някой или нещо натисне съответната ТРАВМА, от страх да не го за заболи човекът слага МАСКА ЗА ДА СЕ СКРИЕ и в него се активира определения, идентичен модел на поведение с който той АВТОМАТИЧНО реагира всеки път. Но това е НЕПРАВИЛНО за душата и мисията му. ⚠️
По този начин той не може да влезе в пътя на душата си и остава БЕЗ ЕНЕРГИЯ и УСПЕХИ. Хората имат ЗАДЪЛЖЕНИЕ да поправят травмите си.
 Това е част от ИЗПРАВЛЕНИЕТО на ДУШАТА ИМ.
Тези, които активират определена травма в ТЕБ ти показват също кое е онова което ТИ правиш към ДРУГИТЕ
Ако теб те изоставят, това е защото и ти си направил същото с някого преди това, може и със себе си- някоя твоя мечта например или здравето си.
➡️Всеки може да притежава по няколко травми. ( рани ) И не е задължително всички описани аспекти в съответната травма и маска да присъстват в този, който я има.
➡️Важно докато четеш е да потърсиш 1- во СВОИТЕ СИ травми и чак след това да гледаш тези, на твоите близки.
1.Травма на ОТХВЪРЛЯНЕ- маската която поставя за да се скрие -БЯГАЩ
Тези хора се съмняват в себе си и в своите възможности. Липсва им ВЯРА.
➡️ОТХВЪРЛЯНЕТО се преживява в детството с родителя от същия пол. Следователно БЯГАЩИЯ се чувства ОТХВЪРЛЕН (отблъснат, нежелан, гонен, неискан) от човек от от същия пол и обвинява него за ситуацията.
➡️Ако обаче преживява моменти на отхвърляне с противоположния пол, тогава отхвърля самия себе си и се ядосва сам на него си.
➡️Трудно изграждат любовта. Имат ниска самооценка. Смятат, мислят и казват за себе си че са ‚нищо‘ . Чувстват се отхвърлени, НЕРАЗБРАНИ, изолирани.
Нямат много приятели и не са комуникативни. Привличат се от духовните неща повече отколкото от материалните.
 Най-големия страх на БЯГАЩИЯ е ПАНИКАТА ⚠️. Той не си дава сметка за това, защото изчезва точно преди да се паникьоса. Но хората около него го виждат, външния му вид го издава.
ТРАВМАТА провокира негат. мисли за ОТХВЪРЛЯНЕ . Може да те убеди че не си важен като другите, че нямаш място като тях и е по-добре да останеш ТИХ и незабелязан, за да не те ОТРИТНАТ.
Когато болката е АКТИВИРАНА ‘наранения’ се опитва да ИЗБЯГА от ситуацията или от човека с който смята, че ще преживее отхвърляне от СТРАХ да НЕ се паникьоса, да ЗАГУБИ контрол, да остане безсилен и болката да бъде възобновена отново.
Начин тези хора да осъзнаят че отхвърлят себе си или другия е СРАМЪТ . Това чувство се изпитва когато искат да прикрият някакво поведение. Усещат СРАМ, защото се държат ПО СЪЩИЯ НАЧИН заради който ОБВИНЯВАТ другия.
Това са и хората които са най-склонни към ОМРАЗА, заради ВЪТРЕШНОТО СТРАДАНИЕ което преживяват.
ЛЕЧЕНИЕТО НА ТРАВМАТА ЗАПОЧВА когато човека разбере че обвинява другите за това което ТОЙ прави и и когато погледне първо в НЕГО си.
🔴ОТХВЪРЛЕН е защото самия той ОТБЛЪСКВА хора, работа, себе си.⚠️
☀️Раната заздравява когато се усети комфортно със себе си и когато му се случват все по-малко ситуации в които има СТРАХ, че ще се ПАНИКЬОСА.😱
Важно е да осъзнае истината, че е ценен и неповторим за света и неговата дума също е важна.☀️
Заеми своето място в този свят и уверено започни да се утвърждаваш.💚

2.ИЗОСТАВЯНЕ- (маската която слага за да се скрие -ЗАВИСИМ)

Тези хора са изоставени, напуснати за малко или за повече. От тях са се отдалечили заради някой или нещо друго.

Често се случва при осиновени или израснали само с един родител деца. Преживява се с родителя от противоположния пол. И следователно зависимия когато порасне се чувства изоставен с лекота от хората от противоположния пол и обвинява тях, вместо себе си. Ако е изоставен от същия пол обвинява него си. Травмата може да бъде създадена и в детството когато малкото детенце е оставено при баба и дядо за ваканцията.

Когато травмата активирана от нещо или някой, тогава поставят маската на зависими, за да се скрият. Те не вярва в себе си, че са самодостатъчни, мислят си, че им трябва някой, който да им помага в живота- някаква подкрепа отвън и не са добре когато трябва да правят нещата сами.

Чувстват, че се нуждаят от помощта на друг, както малките деца, плачат, хленчат. Изпитват голям страх от самотата и това е голямото им предизвикателство. За това и често се вкопчва в някой, но това повече отблъсква другия, кара го да се страхува от поведението им и същия иска да избяга. Изоставените обичат комплиментите и се стараят да привличат повече внимание.

Те сами засилват травмата си когато се оставят да паднат в живота, когато спрат да полагат грижи и внимание за себе си и изоставят целите и мечтите, които са си поставили.

Харесва им да спасяват другите, но често и те самите влизат в ролята на жертва. Като си мислят, че не могат да се справят сами с живота си и са подчинени на недобри обстоятелства, независещи от тях.

Случват се понякога да обвиняват и Вс-ния че ги е изоставил, не осъзнавайки че те са тези които са оставили сами себе си със своите неправилни мисли, думи, действия, бездействие.

Обичат да се правят на независими пред останалите.

Лечението започва, когато  човека се научи да стъпва в мощта и автентичността си. Също тогава когато той самия спре да се изоставя. ( грижата за здравето, проектите, намеренията които са му по душа) И започне да живее по своята мисия и предназначение, сбъдвайки плановете и мечтите си.

Твоята травма е на път да се излекува когато се почувстваш добре сам и спреш да търсиш толкова внимание. Може да вървиш уверено по твоя път и да следваш мечтите си дори и другите да не те подкрепят.

Раната се закрива когато спре да бъде зависим от останалите или да търси одобрението им, защото той е наясно кой е и какво може. Също като засили вниманието и обичта  ( не егото ) към него си.

 

3.ПРЕДАТЕЛСТВО- (КОНТРОЛИРАЩ)

Травмата е активирана когато доверието в отношенията е разрушено в следствие на предателство, измама, неспазено обещание, липса на вярност. Проявява в детството се с родителя от противоположния пол.

Ако травмата е върху мъж, той много по-лесно ще се чувства предаден от жените и ще склонен да обвинява тях за своята емоция и болка.

Ако преживява предателство с човек от същия пол обаче, той ще се самообвинява и ще  се сърди на себе си за това, че не успял да види на време случващото се и не го е предотвратил по отрано.

Такива хора имат в живота си някой на когото са сърдити и с когото не желаят да общуват повече. ( роднина, близък, приятел, познат, бивш/а)

Най-големия страх на личностите с травма предателство е раздялата и отказът.

Проблема е че същия този човек сам предизвиква точно това в живота си като е убеден че всичко идва от отсрещната страна, без да забелязва своята грешка в ситуацията. Накрая  сам се убеждава в заблуда, че това се е случило за негово добро, за това е дошло в живота му- повече няма да го ‚заблуждават‘ така- не разбирайки истината, че той заблуждава сам себе си .

Тези личности са социални, контактни, често завързват нови познанства  и  това им пречи да видят колко много важни хора вече са отстранили от живота си по този начин. Но същото е видимо за другите.

Трудно приемат предателството, изневерите, лъжите и за това самите те се стремят да не правят така. Често демонстрират твърдост, власт, увереност, авторитарност. Маската ги кара да се правят на смели и че не се остават така лесно да ги заблуждават. Показват силен характер като защита срещу разочарованието. Могат да излъжат за да не загубят репутацията си.

Когато травмата е активирана стават недоверчиви, предпазливи, мнителни,  скептични. Не се доверяват лесно, от страх да не ги предадат. Но така правят че и на тях да не можеш да се довериш.

Обичат да предвиждат и планират в детайли бъдещето и всяка крачка за напред и да контролират всичко. Харесват онези, които са активи и не харесват обратното. Доволни са когато другите им се доверяват. Тази травма изгражда хора- перфекционисти, които искат всичко да е подредено. Маската е на контролиращ и за това желаят да контролират останалите като си мислят, че го правят за тяхно добро и така им помагат.

Контролиращия има най-много очаквания от другите. Той е убеден, че никога не лъже и че винаги държи на думата си, също че не се страхува от никой.

Този който преживява предателство подържа травмата си като лъже себе си, не спазва обещанията и ангажиментите които сам си е дал на него си, като се кара да вярва в неверни неща. Няма доверие в останалите и за това се нагърбва с чужди задачи, но това му губи от времето и силите които трябва да посвети на себе си.

Лечението стартира когато започнеш да признаваш и виждаш и твоите грешки в конфликтите ти с останалите. При всички положения и ти също имаш вина дори и да не я осъзнаваш напълно.

 Раната се закрива когато се отпуснеш повече и не се тормозиш от това, че плановете ти не се сбъдват както искаш. Също когато разбереш, че не всичко в този живот зависи само от теб.

На път си да се излекуваш като вече не реагираш твърде емоционално ако не стане по твоето и някой или нещо обърка, което ти си искал да се случи. Усещаш удоволетворение от себе си дори и другите да не го признават.

Имай повече доверие в останалите и работи върху търпението.

 

4. Несправедливост- маска на скован

Тази личнсост смята, че не е получил това, което заслужава и е недооценен.

Преживява се с родителя от същия пол. Маската която се слага е скованост, даже и тялото му изглежда така като стегнато, в напрежение. Най-големия му страх е студенината. Трудно му е да признае това, защото се смята за сърдечен човек, който иска около него да цари хармония.

Маската го кара да става прекален перфекционист и той се принуждава да изтърпява много гняв, критика, нетърпение, нетърпимост към него си. Става много взискателен и не зачита границите си. Всеки път когато се контролира, сдържа или е груб със себе си това също е знак че е сложил маска на скованост.

Държи на приятелите си,  но другите отстрани виждат студенината му.

Тези хора са много чувствителни. Неуверени са в себе си. Понякога гневни. Правят нещата по техния си начин и разбиране като се стремят да бъдат перфектни. Обичат да си правят всичко сами, не се нуждаят от външна помощ.

Този който има рази травма я облагодетелства когато е прекалено взискателен към себе си. Не зачита границите си и си причинява стрес. Несправедлив е към себе си. Страда като вижда грешката която е допсната само от него.

Лечението започва когато си позволиш да не бъдеш чак такъв пефекционист, а равиш грешки без да се гневиш и самокритикуваш, Научи се да живееш в удоволствие и лекота. Също да не се страхуваш от това да покаже своята чувствителност, защото не знаеш как ще те оценят останалите. Да вярва повече в другите и живота.

 

 5.УНИЖЕНИЕ- маската която слага е на МАЗОХИСТ

Тези хора са се почувствали унизени, обидени, наскърбени, сравнявани с други,  засрамени. Раната се активира, когато се усети критика или неодобрение от останалите. Също от срам.

В детството е провокирана от родителя от противоположния пол. За момчетата това е майката, за момичетата бащата.

Малкото детенце е получило упрек от майка си че си е изцапало блузката,  е другите деца не ходят с петна по дрехите.

Маската която си поставя унижения е на мазохист-  този, който се чувства добре в страданието. Той се самозаблуждава че това му харесва въпреки че така не му е добре, само и само за да не изпита отново срам.

Забрвяш за себе си за да върши задачите на другите.

Сам иска да си причини болка преди друг да го е сторил, за да изгради своя защита. Стават егоисти или тирани. Този човек се нагърбва с много задачи и задължения и такива, които не са неговите. Даже е готов да поеме отговорностите на другите преди те да са поискали това. Убеден е, че така самия се чувства в удоволстие. Гледа на останалите да им е добре. Грижи се за тях за своя сметка и накрая се усеща унижен и злоупотребен.

Поема чужди отговорности и задължения и това му пречи да чува собствените си нужди.

Сам се поставя в такава ситуация. Прави вместо тях и си мисли, че те без него не могат да се справят, натяква им го.

Този човек често обвинява себе си.  Най- големия му страх е свободата ( и срама). Поема отговорност и вина за неща, които НЕ зависят от него. Той забравя за себе си в името на останалите. Гледа да е полезен, само и само да не се чувства унизен.

Подхранва травмата си когато  се сравнява с другите и в следствие на това се принизява, смалява. Обвинява се че не изглежда добре, че му лисва воля или др. Унижава себе си като носи дрехи които подчертават недостатъците му и ги цапа. Той оправдава хората и ситуациите които са довели до унижението му.

Прави максимума, за да бъде полезен и всичко това за да не се почувства унижен, принизен, свободен. Всеки път когато прави от страх да не изпита срам той слага маска и не реагира правилно.

Добре е да работи върху усещането за независимост както и за собствените си нужди и желания. Лекуването започва когато с0ложиш себе си  и твоите приоритети на преден план. Когато осъзнаеш, че трябва да се грижиш повече за теб самия, а не само да поемаш чуждите задачи и отговорности. Следване на мисия и по-малко сравняване с другите.

……………………………………………………………………………………………………………………..

                      

 

Най- ключовата стъпка, за да се излекува една травма е разпознаването и признаването и. Ако я използваш правилно, тя ще те издигне на места на които без нея няма как да отидеш. Реагирайки със своята маска, сам спираш да станеш този, който ти е отредено да бъдеш в своето величие, идентичнот и красота.

Важно е да разбереш че твоите родители, половинка, близки, познати, непознати НЕ са причината за създаването на травмата в живота ти, те само ти я осветяват, за да можеш да я видиши и за да я заздравиш.

Раните стоят отворени в душата, за да могат да бъдат забелязани. Иначе няма им обърнеш достатъчно внимание, ако не те заболи.

В живота си ти получаваш като подарък точните хора, които ти ги показват, за да се ИЗЛЕКУВАШ от тях.

 Целта на този болезнен процес е да те ИЗДИГНЕ на по-високо ниво и да израснеш. Да се измениш, защото имаш неправилно активирана програма ( грешка) в себе си. Мисли, убеждения, разбиране, осъзнаване, ВЯРА, (усещания- чувства)- някъде нещо бъркаш!

Когато човека се научи да обича и цени себе си, тогава той се лекува и издига над раните си. Ти се важен, ценен, божествен, свещен- това важи и за хората около теб. Същността ти в сърцевината е обич (не его) величие, добрина, милосърдие. Потърси ги ВЪТРЕ в теб и те ще се отразят и навън в живота и връзките ти.

🌿……….. 🌿
📚Кратък Откъс от ПРОГРАМАТА ” DAILY DETOX на душата и тялото” + ХРАНИТЕЛЕН режим за МЪЖЕ и ЖЕНИ .
📚Можеш да поръчаш в ел. вариант с ✉️ на страницата или от тук: https://bit.ly/2DeaHN1

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *