6 подхода как да намалим възможността от травми

Добре е да знаете кои части от тялото ви са податливи на увреждане. Ако например имате проблеми с коленете рискът при практитуването на спорт като бягане може да превиши ползите. Трябва да се избягват и занимания като баскетбол, включващи усукване  и смяна на посоката.

6 начина с които да намалите вероятността от контузии:

1. Загрявайте и разпускайте

Загрявката подготвя тялото за предстоящото натоварване и повишава гъвкавостта . Предпазва ставните връзки  от преразтягане и навяхване.

2. Правилна техника на изпълнение

Всеки спорт си има правилна техника на изпълнение. Липсата на умения и знания повишава риска от травми.

3. Добър терен

Ако обичате да тичате бягането по мека трева или специален терен за това  ще натовари в по-малка степен колената и ставите ви, от колкото  тичането на твърд асфалт. Неравния терен, наклони надолу или дупки могат по-лесно да доведат до навяхвания и контузии.

4. Укрепе тялото си

Ако не сте във форма , повишавайте интензивността на упражненията постепенно. Тренировките за издръжливост ще укрепят някои стави. Силните балансирани мускули стабилизират ставите.

5. Подходящи обувки

Важна част от екипировката са обувките. Подходящите маратонки са от първостепенно значение при много спортове, понеже осигоряват опора и поглъщат сътресението. Носете удобни и поддържащи свода обувки, предназначени специално за спорта, който практикувате.

 6. Разтягане 

Разтягането след упражненията е важно. Недостатъчната гъвкавост е главната причина за мускулни преразтягания, навяхвания и  тендинит,особено при по-възрастните.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *